Kuinka rikastua osakkeilla?

Tämä artikkeli on jatkoa “Miten rikastua“, “Sijoittamisen aloittaminen”  ja
Sijoittaminen osakkeisiin” -artikkeleille. Termistöä löydät täältä.

Miksi toiset onnistuu ja toiset epäonnistuu? Tässä muutama pääsyy.

  • Ensimmäinen askel on kehittää itselleen terve kunnioitus riskejä kohtaan. Aina ei voi väistää tilannetta jossa riski on olemassa, se on osa päätöksentekoprosessia.
  • Seuraava tehtävä on kehittää rasitukseltaan kevyt sijoitussuunnitelma joka mahdollistaa sinun kehittää tietopohjaasi systemaattisesti.
    • Monet sortuu aloittamaan lukemalla muutaman kirjan, avaamalla pienen tilin -ja menettämällä ison kasan rahaa hetkessä. Toimiva tapa on aloittaa hitaasti, olla periksiantamaton uuden asian opettelussa ja keräämällä vain välttämättömiä kaupankäyntivälineitä osoittaakseen kilpailukykynsä.
  • Kolmanneksi, aloittelijoiden täytyy aloittaa erikoistumalla vain yhdelle tai kahdelle markkina-alueelle kerralla.
  • Neljänneksi, määrittele paljonko sinulla on varaa menettää varoja.
    • Ole rehellinen taloudellisesta tilanteestasi ja sen rajoista. Aluksi kannattaa keskittyä osta ja odota -lähestymistapaan. Valitse muutamia yrityksiä jotka tarjoaa tasaista kasvua, tai kriteerisi täyttäviä yhteisrahastoja, pysy sitten niissä niin kauan kuin ne vaikuttavaa pysyvän positiivisina kohteina.

Hajauta ja hallitse

Suomalaisen sijoittaja-konkarin, Kim Lindströmin mukaan kannattaa ostaa riskien hajautuksen takia noin kymmentä osaketta eri toimialoilta, mahdollisesti täydennettynä joillakin ulkomaille sijoittuvilla rahastoilla. Tämä sama oppi on helppo soveltaa käytännön tasolla, hinnanerokaupalla. Eikä sinun silloin tarvitse murehtia, jos jokin edellä olleistä syistä ole niin vahvasti selkärangassasi -voit käydä kauppaa pikkurahalla, ja saada tuotot nopeasti.

Sijoittajagurun oppitunti

Sijoittajaguru Tom Gentile (jonka viisaista sanoista on koottu ylempi artikkeli, yhtä poikkeusta lukuunottamatta) kertoo päivästään näin: “Olen rakastunut, työhöni. Jokapäiväiset markkinoiden vaihtelut tekee kaupankäynnistä parhaan ammatin.” Hän kertoo työpäivän alkavan ennen markkinoiden aukeamista. Tietokoneen käynnistäminen on ensimmäinen askel, jota seuraa tulevan päivän “siirtojen” suunnittelu ja voittoja tuottavien kauppojen etsiminen.  Miksi Gentile on sitten guru? “Voitan enemmän kuin häviän.”

Miten neuvoisit aloittelevaa sijoittajaa? “Kokemukseni mukaan sinun pitää omistautua oppimiselle ja suhtautua voittamiseen intohimolla jotta tulet hyväksi kaupankävijäksi. Kuitenkin sinä kilpailet ihmisten kanssa, jotka haluaa tyhjentää lompakkosi.”

Kiinnostaako kaupankäynti sinua edelleen? Hienoa! Tästä vain rohkeasti eteenpäin!

 


 

Lähteet:

Fontanills, George A. ja Gentile, Tom. Stock Market Course. New York, NY, USA: Wiley, 2001. Copyright © 2001. Wiley. All rights reserved.

Lindström, Kim. Menesty osakesijoittajana. Talentum, 2005.